Imbir znany jest powszechnie jako roślina korzenna cechująca się wyjątkowym smakiem i szerokimi właściwościami medycznymi. Jego pierwotne pochodzenie nie jest znane, dziś rośnie dziko na obszarach Azji, Australii i Afryki. Popularnością cieszył się już w czasach starożytnych Chin, znany był także w Indiach i niektórych krajach arabskich. Już wtedy znane były lecznicze zastosowania imbiru. Obecnie imbir uprawiany jest głównie w Indiach, Chinach, Tajwanie, Australii i Nigerii, natomiast jego dostępność o wiele większa niż jeszcze pare lat temu. I teraz możemy kupić korzeń imbiru w markecie.Imbir używany jest powszechnie jako przyprawa. Wzbogaca i zaostrza smak ryb oraz owoców morza. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do tłustego drobiu. Dania i napoje z tą przyprawą doskonale rozgrzewają organizm od środka.Ale Imbir to także roślina o szerokim spektrum działań leczniczych. W składzie 100g korzeni znajdziemy m.in.:
- węglowodany – 18,2g
- białko – 1,85g;<
- tłuszcz – 0,75g;
- błonnik – 2g.
- Działa kojąco na bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
- Walczy i leczy przeziębienie i przynosi ulgę, gdy dokucza ból stawów i mięśni, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
- Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
- Poprawia i ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pomaga, gdy cierpisz na zaburzenia trawienia. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
- Działa kojąco na migreny – regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
- Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
- Pomaga w utrzymaniu świeżego oddechu. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
- Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu.
- Działa jako afrodyzjak – polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący”, powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
- Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów i zapobiega zakrzepicy. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób, które mają podwyższony cholesterol.